Dla mieszkańców Dla biznesu Dla turystów Projekty i inwestycje
 

Chleba naszego powszedniego...



2 maja br. na dukielskim rynku odbyło się Święto Chleba na Dukielszczyźnie. Uczestniczyły w nim piekarnie z powiatu krośnieńskiego, a także młyn z Kopytowej i rolnicy z terenu gminy Dukla i Miejsce Piastowe. W świecie wzięło udział piętnastu wystawców. Odbyło się ono w ramach realizowanego przez gminę Dukla projektu pt. Święto Chleba na Dukielszczyźnie" współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Celem imprezy była promocja chleba pieczonego w powiecie krośnieńskim, który jest znany od co najmniej 10-11 tysięcy lat i stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka. Chleb odgrywa również istotną rolę kultową - wzmianki o tym znajdują się na przykład w Starym Testamencie - i kulturowo-symboliczną. Znany był już w starożytności,w Babilonii i Asyrii, Egipcie, Izraelu, Grecji oraz cesarstwie rzymskim. Wygląd i właściwości chleba zmieniały się znacznie w ciągu wieków doskonalenia techniki otrzymywania mąki oraz przyrządzania i wypieku ciasta. Najbardziej pierwotną formą chleba są placki z mąki i śruty pieczone w popiele na rozgrzanych kamieniach, później na rusztach, aż w końcu pod glinianym garnkiem, posypywanym gorącym popiołem, który dał początek kopułowym piecom piekarskim z bocznym otworem. Przetrwały one w tej formie od czasów rzymskich po dzień dzisiejszy.

Dawniej prawie we wszystkich domach wypiekano własny chleb, aby był bardziej pulchny do zakwasu dodawano niewielką ilość drożdży. Domowe kuchnie były wyposażone w piec do pieczenia, opalany drewnem. Gdy drewno się wypaliło i powstał żar, przesuwano go ze środka bliżej drzwiczek, a nagrzany piec zapełniano bochenkami, które starczały na cały tydzień. Domownicy nie mogli doczekać się świeżego chleba więc z wyskrobanego z dzieży ciasta pieczono na liściach kapust placki, zwane podpłomykani, które zjadane na ciepło najlepiej smakowały z masłem.

Wystawcy pokazali ogromną różnorodność wypiekanych u siebie chlebów. Oprawę muzyczną święta wykonały zespoły: nasz rodzimy zespół Obrzędowo-Śpiewaczy z Równego wystąpił z "Balladą o chlebie", Orkiestra Rodzinna Pernali i Turków im. Emilii i Jana z Lubatowej i Zespół Rodziny Maliszów z Męciny Małej. Odwiedzający stoiska mogli degustować i zakupić chleby. Atrakcją był wypiek proziaków na miejscu przez piekarnię z Łężan na kuchni polowej. Niezwykle ciekawie zaprezentowali swoją ofertę rolnicy biorący udział w świecie. Bardzo ciekawa ofertę przygotowała jedyna w gminie Dukla piekarnia pana Krzysztofa Walczyszyna, za co bardzo dziękuję.

Wszystkim wystawcom, którzy uczestniczyli w imprezie bardzo dziękuję. Panu wiceburmistrzowi Dukli Andrzejowi Bytnarowi za otwarcie i zamkniecie imprezy. Dziękuję Ośrodkowi Kultury w Dukli za techniczne przygotowanie święta, pani dyrektor Małgorzacie Walaszczyk-Faryj za prowadzenie imprezy. Mimo, że wszystko wskazywało na to, że w czasie trwania imprezy będzie ulewa, to jednak chmury zostały rozwiane i dopiero godzinę po zakończeniu imprezy lunął deszcz. To chyba nie przypadek?

Galeria zdjęć...

Krystyna Boczar-Różewicz

2014-05-09

 

Gmina Dukla
ul. Trakt Węgierski 11, 38-450 Dukla
e-mail: gmina@dukla.pl

Urząd Miejski w Dukli
ul. Trakt Węgierski 11, 38-450 Dukla
tel.: 13 432-91-00, fax: 13 433-10-11

Transgraniczna Informacja Turystyczna
ul. Trakt Węgierski 11, 38-450 Dukla
tel.: 13 433-56-16

Biuletyn Informacji Publicznej Urzad Miejsci w Dukli

Deklaracja dostępności

© 2016 Urząd Miejski w Dukli. Wszystkie prawa zastrzeżone.